UriXsempre contrabandista

Uri Sick, Uri Prozac, Uri Surfin, Uri Mavp, Muletitas, Bomba Lapa, Don Tormentor, etc. Moltes eren les cares i molts els «motes» d’Oriol Caballero, moltes també les formes de recordar-lo que s’han estat realitzant els darrers dies en el què han estat unes llargues Urimpiades i més que es faran quan el temps vagi recolocant una mica les nostres entranyes al seu lloc. Els seus noms ens poden donar una idea de la quantitat de llocs, col·lectius, bandes i programes per on va passar i on sempre va ser estimat deixant la seva empremta  amb el seu somriure, la seva tranquil·litat i uns coneixements que eren tan diversos, com els alias que hem dit i que mai va mostrar amb pedanteria o supervia com molts altres farien.

L’Uri va ser partícip actiu dels mitjans lliures. A part d’aparicions recents i concerts solidaris amb diferents mitjans, l’Uri va ser durant molts anys membre de Contrabanda FM. Prozac con leche, el programa on va començar a fer ràdio, va néixer l’any 1995 i l’Uri va començar a col·laborar al poc temps, aportant la seva particular visió del mon. Érem uns nens comentant l’actualitat i dient més bejenades de les que es poden imaginar els diumenges per la tarda, i que pujàvem les escales de la radio sempre tard i il·lusionats, carregats de cintes gravades i CDs prestats de tots els amics, coses dels 90. Posteriorment membres d’aquest programa fitxarien algun col·laborador del seu programa veí, l’Assemblea de Majaras, per engendrar un dels programes més gamberros que mai ha donat la radiodifusió lliure d’aquestes terres: El Vespino Sideral, una de les coses més encantadores que té Contrabanda, una dolça i amigable endogàmia que ens va permetre forjar una amistat que ha arribat fins a la fi de la vida del nostre estimat company.  A El Vespino Sideral (que es va emetre els dijous en punt indeterminat a partir de les 22:30 entre l’any 2000 y el 2007, tot i que ell va deixar-ho un temps abans), l’Uri era el Señor Bombalapa, i no només aportava el contrapunt revolucionari a la pressumptament frívola línia del programa, sino que ens va regalar el seu enciclopèdic coneixement musical, els acudits més encantadorament de mal gust que us podeu imaginar, lectures estranyes com aquella on de forma, absolutament raonada es justificava que la fi del món arribarà quan s’acabi de construir la Sagrada Família. Cada programa l’acabava l’Uri amb un desig per l’audiència, inspirat en l’Aramís Fuster, dient “Hazme un favor. Sed Felices”, mentre de fons sonava “Gracias por venir” de Lina Morgan.

Però no només va participar als programes, la part més important i divertida d’una ràdio lliure: paral·lelament seria membre actiu del col·lectiu formant part de vàries comissions de treball de Contrabanda, la part més poc agraïda i feixuga a una associació, ja ho sabeu: reunions, comissions, calés que no arriben, encartellades que mai s’acaben. Per to això, a Contrabanda FM en breu es farà un monogràfic especial recuperant antics programes i grups en els que va participar.

També molts podrien parlar del seu pas per l’Assemblea d’Okupes de Barna, o els diferents centres socials de Gràcia com El Monstru, La Fera o el Maig del 37. Molts encara el recordem sempre portant InfoUsurpas per penjar a algun squatt, CSO o a la casa okupada on estigués vivint en aquell moment, doncs com a persona coherent amb la seva ideologia sempre va viure segons les seves creences.

A principis d’aquest mileni també va embarcar-se en un projecte d’allò més eixelebrat i desenfrenat Operación Disturbio. Els carrers, bars i places de Gràcia eren el despatx des d’on escrivien diàlegs delirants, àcids, cínics, carregats de mala llet i bon humor, rient-se de tot i de tots: dels indepes, dels de Verdad, de la presó del poble de la UCE, de la revolució cultural maoista, dels reforms, dels insus… i dels de Sants. Aquest va ser el punt de partida de les nombroses presentacions i txous dels que va participar en tot tipus de festes alternatives o concerts on poguera posar-se un passamuntanyes o una perruca blava i deixar-se anar en una esbojarrada elucubració on tots rebien el carinyo de les seves paraules.

Aquests dies se l’ha recordat com a patriota vallcarquí i és que tot i no créixer estrictament al barri més esperpèntic del Districte de Gràcia ben aviat s’hi va sentir veí, com demostren diferents vídeos que han tornat a circular per la xarxa o la seva activitat dins de la Plataforma Veïnal i d’Okupes de Vallcarca, durant l’explosió squatter d’aquest barri. Els darrers dies han circulat diferents definicions del MAVP com a Moviment d’Alliberament de la Vallcarca Proletària o com a Moviment d’Alliberament de Vallcarca i Penitents però en realitat el seu nom seminal va ser  el de Moviment d’Alliberament de Vallcarca i Putxet, doncs el tranquil turó es veia des de l’habitació que va compartir durant la seva infantesa amb en Guille, el seu germà que ha patit la seva pèrdua com ningú i que ha compartit un munt d’històries i projectes aquests últims anys.

El MAVP va omplir amb la seva mala baba i rotuladors de papereria les parets d’una Vil·la de Gràcia que s’anava aburgesant poc a poc, denunciant-ho, provocant somriures de molts, traient-li la careta a d’altres i creant alguns imitadors. Durant un parell d’anys vam estar en boca de tots. El següent cop a l’elitització de la Vila el donarem amb la campanya: Gràcia Està Fatal, per si no ho sabies; era cap al 2006 amb aquells cartells i enganxines taronges on s’arengava a les masses a deixar de pagar lloguer i no comprar a les botigues «pijas» del carrer Verdi, i cremar esglésies tot perquè «els nostres avis ho haguessin fet». El 2009 va parir amb d’altres companyes el Terra Cremada, publicació contra la derrota. Tot i les seves anades i vingudes les seves reflexions, la seva serenitat, la seva intel·ligència va brillar en tots els textos dels que va participar i ens va ensenyar a trobar el punt mig en gairebé totes les nostres aferrissades discussions. Tot i viure un període d’exili forçat als extrarradis de Vallcarca (Sants), seguí militant per l’emancipació d’aquest petit barri de sota el pont, primer en la clandestina però que mes tard pública: Heura Negra Assemblea Llibertaria de Vallcarca, on ens delectà amb els seus lúcids anàlisis d’una cultura i sentit comú sublim, gaudint dels seus textos sempre tan àcids, i carregats de crítica cap al cinisme democràtic.  La seva mofa situacionista envers aquesta societat mostraven el seu cantó més punk a la vegada tant intel·ligent.

Però ell, sempre amb aquella humilitat que el caracteritzava, no era persona que volgués notorietat ni copets a l’esquena; ho feia perquè li sortia de dintre i ho creia necessari.

Si la desaparició de l’Uri ha tingut repercussió els darrers dies en la premsa (i ràdio) burgesa ha estat segurament per ser membre dels reconeguts Surfing Sirles però avui toca recordar també la resta de la seva trajectòria musical. Anteriorment havia estat membre dels Sick of Banality (d’on va sortir el seu sobrenom al mon del hardcore), Amunike Lehendakari o Transición, amb dos gires europees i 5 discos de psicodèlia rockera d’allò més delirant.

Actualment, a part d’amb els Surfin, tocava amb Montserrrat, a punt de treure el 1er disc d’electro pop insurrecionalista; i com no, amb el Niño del Parche, Muletitas y su Obra Social, per la qual al llarg de 12 anys va passar molta gent atreta pel seu magnetisme de qui ho diu tot sense parlar, només amb un gest, amb el seu riure contagiós o amb un acord més o menys desafinat. Aquests grups avui no emmudiran però segurament ens estranyaran una mica el cor quan els sentim.

Fruït d’aquesta intensa activitat i llegat musical, ha sorgit la iniciativa d’anomenar Plaça Uri Sick al solar que albergava el primer Ateneu Popular de Vallcarca, on ell va tocar amb diferents grups. En pocs dies s’ha aconseguit recaptar més diners del necessari per poder tenir la placa commemorativa pel mencionat espai.

Siguis on siguis, et recordarem sempre i continuarem lluitant per enderrocar aquesta Barcelona pija i postmoderna que tant odiaves, amb humor i molta ironia com tu tant bé sabies fer. Guanyarem Uri, i amb molt de rock&roll.

Els Teus Col·legues i la teva ràdio.