Manifest i falques en contra del precinte del nostre centre emissor i per la llibertat d’emissió

El dissabte 19 de desembre de 2020 Contrabanda FM es va veure obligada a desmuntar l’antena i resta del material tècnic que té al Turó de la Rovira, punt d’emissió lliure des de gener del 1991. S’atura així temporalment la seva emissió per FM, que va començar farà ara 30 anys. Tot i que ara mateix no emetem per FM, no estem en silenci i es pot seguir tota la programació habitual des de la nostra pàgina web www.contrabanda.org.

Des de Contrabanda FM volem posar de manifest que, davant de denúncies interessades de les corporacions mediàtiques (en aquest cas, l’Associació Catalana de Ràdio), l’Ajuntament de Barcelona no defensa als ciutadans que desenvolupen la seva activitat en Mitjans de comunicació Lliures. El consistori vol executar una ordre judicial emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra “ràdios pirates comercials”. Una sentència que inclou de manera negligent als Mitjans Lliures d’aquesta ciutat, aplicant-nos injustament la mateixa disposició, i que ens obliga a treure tot el material necessari per fer ràdio del nostre centre emissor abans del dia 6 de gener de 2021. Tot i que la nostra antena encara no ha estat precintada, sí que hem rebut l’amenaça de segrest dels nostres equips i de la imposició del pagament de les despeses de desmantellament de la nostra torreta d’emissió i equips tècnics.

A més l’Ajuntament aprofita grollerament una decisió judicial sobre la reordenació de les torres d’emissió per tirar endavant part del pla urbanístic dels Tres Turons, que afecta els barris del nord de Barcelona, i que ha estat força rebutjat, entre d’altres, per moltes associacions de veïns, entitats i veïnes particulars dels barris del Carmel, Vallcarca o la Salut.

Des de Contrabanda FM hem fet diverses propostes alternatives per poder seguir emetent a l’FM de Barcelona, que no han estat ateses per l’Ajuntament de Barcelona ni cap altra Institució Pública. Lluitant contra aquesta realitat, reivindiquem el dret a la lliure expressió. La nostra ràdio és una Ràdio Lliure, no comercial i autogestionada que emet a l’FM de Barcelona des del gener de 1991 (en proves des del desembre de 1990, just ara fa 30 anys), i forma part del conjunt de Mitjans Lliures que lluitem pel dret a la llibertat d’expressió arreu del territori.

Davant l’estat actual de precarietat del sector cultural i la falta de voluntat política per part de les diferents Administracions Públiques de millorar les condicions de treball i producció de tots els ciutadans, es fa evident que el projecte de la Xarxa de Ràdios Comunitàries impulsat per l’Ajuntament de Barcelona és clarament insuficient i no suposa cap solució a problemes reals i flagrants de les Ràdios Lliures i resta de mitjans autogestionats. A més, la lluita contra la COVID-19 limita els espais de reunió i participació, així com les possibilitats d’autofinançar-se i sobreviure, mentre amaga, sota un discurs de civisme i seguretat, la repressió per part de les Administracions Públiques cap a les alternatives que dinamitzem i donem vida als espais socials de la ciutat i resta del territori. És una autèntica xacra a la qual ens enfrontem cada dia des dels col·lectius autogestionats.

Davant d’aquesta situació, reclamem, com ja vam fer en intervenir en el procés de modificació de la Llei de la Comunicació Audiovisual a Catalunya i davant l’aprovació del 23 de juliol de la Memòria Preliminar de l’Avantprojecte de Llei de modificació de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la Comunicació Audiovisual de Catalunya:

– El reconeixement de la tasca dels Mitjans de Comunicació Lliures i sense ànim de lucre, fent possible un procediment d’accés a llicències d’emissió i garantint un espai a l’espectre radioelèctric per aquestes iniciatives.

– Assegurar almenys un 33% de l’espectre radiofònic per a les emissions de les Ràdios Lliures i autogestionades.

– La reserva de freqüències, a partir d’un estudi tècnic del Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicacions, que en faci una planificació en funció dels espais disponibles i l’orografia.

– Que es pugui fer ús d’espais públics, com a mínim per ubicar les antenes i transmissors dels mitjans de comunicació no comercials.

– Que s’atorguin llicències habilitats gratuïtes com a deute històric.

– Que no es tramitin nous expedients, sancions o multes per part de l’Ajuntament de Barcelona i resta d’Administracions Públiques, ja que sempre hem treballat per la resolució d’una situació que no han sabut, per incompetència o inacció, solucionar.

Agraïm qualsevol mostra de solidaritat per pressionar les autoritats competents en la defensa de l’emissió per FM com a un canal essencial d’informació i socialització. Pel dret a la llibertat d’expressió i d’emissió, per la necessitat de defensa d’espais compromesos amb la Comunicació Lliure!

Contrabanda FM.

Barcelona, 21 de Desembre de 2020.